maandag, november 07, 2005

Vraagstuk

Vorige week was het in verschillende kranten te lezen: weldra zullen jonge moeders (en vaders?) wellicht de pampers van hun spruiten (of was het omgekeerd) apart moeten houden van het overige afval. Kwatongen beweren dat het proefprojecten in vooruitstrevende steden zoals Dendermonde waren die onze politieke leiders overtuigden van het grote potentieel van deze nieuwe recipiënten. Maar we moeten er geen doekjes om draaien: volgens mij waren ze gewoon al die groene, rode en zelfs blauwe vuilniszakken die ons straatbeeld teisterden beu. De maatregel zou bovendien niet alleen de afvalberg moeten doen inkrimpen, het zou ook een 'enorme' besparing moeten opleveren. Een kakzak zou namelijk slechts 50 cent kosten (zou de gelijknamige rapper zich bewust zijn geweest van z'n mogelijke equivalent bij de keuze van z'n naam?). Tijd dus voor een rekensommetje.
Wil je milieubewust leven en dus sorteren, dan heb je nodig:
a) een PMD-zak: 1/4 m² grondoppervlak nodig
b) een GFT-box: 1/2 m² grondoppervlak nodig
c) een KGA-milieubox: 1/4 m² grondoppervlak nodig
d) plaats voor alle KGA dat niet in de milieubox kan wegens 'te groot' of omwille van 'niet open te krijgen': 1/4 m² grondoppervlak nodig
d) een glasrecipiënt, stevig, niet te zwaar en afsluitbaar: 1/4 m² grondoppervlak nodig
e) een kartonnen doos voor papierafval: 1/4 m² grondoppervlak nodig
f) een doosje voor lege batterijen: 1/10 m² grondoppervlak nodig
g) een composthoop, liefst met twee kippen er bij: 10 m² buiten (te vermenigvuldigen met 10 voor wie naast Michel Vandenbossche woont)
en 10 m² binnen in tijden van ophokplicht
h) een restafvalzak, 1/4 m² grondoppervlak
i) een kakzak, 1/4 m² grondoppervlak (afhankelijk van de productie)
j) een afvalkalender met legende, om te kunnen onthouden wat waar wel of niet in mag: 1/1000 m²

Totaal: zo'n 30 m². Liefst in open lucht uiteraard, gezien de niet te versmaden luchtjes die, bijvoorbeeld een pamper-, zak kan verspreiden als je hem moet zien vol te krijgen vooraleer je hem aan Ivago toevertrouwt. Gerekend aan amper 200 €/m² grond - een peulschil in het Gentse - kost je dat dus als Gentenaar al gauw 6000 € of 240.000 BEF. Als je dan weet dat je voor een huis in Gent doorgaans al gauw een miljoen oude BEF meer betaald voor een beetje buitenruimte, heb je wel al een fikse rekening van 1.240.000 BEF.

Groene ideeën ok (ik kijk al uit naar m'n eerste lekkere échte kippe-eitjes om heerlijk eigele pannekoeken mee te maken), maar omwille van 'besparingen'?