woensdag, september 28, 2005

Gent-Antwerpen 12-11

Eerder deze week maakte Bert Anciaux de verdeling van het cultuurbudget bekend. Antwerpen krijgt de verhoopte geldhoop voor hun Museum aan de Stroom, Gent moet het met 'amper' 20 miljoen € doen. Dit betekent dat het Forum, de megalomane natte droom van Gerard Mortier, serieus zal moeten inkrimpen. Het Forum moest een gigantisch complex worden dat een plaats zou bieden aan rockmuzikanten, operadiva's, symfonische orkesten, theatergroepen van de plaatselijke toneelgroep tot de Wooster Group, would-be-filmmakers en alles dat zichzelf min of meer 'artiest' kan noemen. Maar vooral belangrijk was de kostprijs. Als Brugge een mastodont kan zetten van 1 miljard BEF, dan moest Gent maar uitpakken met een gebouwpje van 2 miljard BEF. Een deel zou komen van het Gewest, een deel van de provincie, een deel van 't stad. Niks kost te veel om die vermaledijde concertzaal toch maar een tuinhuis te laten lijken in het aanschijns van dat enige echte Gentse Forum, was zowat de redenering van mensen als Gentse schepen van cultuur Sas Van Rouveroij (VLD), Mortier en andere beslissers-over-andermans-centen.
foto: hullabalooDat daarvoor bovendien het prachtige, unieke Wintercircus zou moeten bezwijken, was voor hen even belangrijk als het van de ontbijttafel vegen van enkele broodkruimeltjes voor je een verjaardagscadeautje openmaakt.

Maar zo'n Forum komt er dus niet. Wel zijn er centen voor een alternatieve, meer bescheiden versie ervan. Zo kan het Forum de perfecte adrenalinestoot worden voor nóg meer cultuur in Gent, voor net die vormen van creativiteit die nog geen plaats hadden in Gent, voor een katalysator om tot een echt cultuurnetwerk te komen. Zo heb je de voordelen van een veelheid aan cultuurspelers die elk hun eigen ding doen, de ene al wat commerciëler, de andere al wat eigenzinniger. En ook de voordelen van een gecentraliseerd instituut, dat meer mogelijkheden en zeggingskracht biedt dan één klein miezerig gezelschapje dat moet opboksen tegen Kafkaanse bureaucratie. Wie het allemaal graag iets concreter vertaald ziet, moet zich maar eens in de diepste krochten van het Plateaugebouw wagen, om er prof Pinxten op te zoeken.

En zo is er misschien dus toch nog hoop voor het Wintercircus. En voor de Gentse belastingbetaler. En voor de ware cultuurliefhebber. Van Rouveroij en Mortier, eat your heart out!

Foto: Hullabaloo

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Kunnen ze ook het wintercircus niet per vierkante centimeter verkopen???

12:45 p.m.  

Een reactie posten

<< Home