woensdag, november 30, 2005

Oei


Omdat m'n toilet enkel licht krijgt via enkele kleine ruitjes in de deur, had ik het lumineuze idee de hele ruimte kanariegeel te verven. Dat zou die enkele dappere binnenvallende lichtstraaltjes uitbundig over alle muren en het plafond doen uitwaaieren dacht ik. De boel een beetje opvrolijken, dat leek me wel met de nodige kracht te mogen gebeuren op zo'n plekje van anderhalve vierkante meter, waar je, in normale omstandigheden althans, toch maar heel even verblijft. Nu mag het resultaat, zo vind ik zelf, dan ook echt wel levendig genoemd worden. Operatie geslaagd, zou je denken. Ware het niet dat ik in al m'n gele enthousiaste m'n aangrenzende wasplaats ineens ook maar eenzelfde fleurig jasje heb aangetrokken. Spijtig genoeg had ik er wel niet aangedacht dat daar bij momenten wél overvloedig zonlicht binnenspoelt. En dat pigment in tubetjes er na verloop van tijd wel heel sterk door komt (ik had tot nog toe enkel met voorgemengde verf gewerkt). Gevolg: de fluogele verf spat er van de muren. Van zodra je op de stoep voor m'n huisje staat, voel je door de venstertjes in de voordeur én doorheen de matte ruitjes in de keukendeur nog een ijskoude gloed van het soort dat je normaal gezien enkel te zien krijgt bij een horde spoorwegmannen in veiligheidsjasjes die net voorbij een werflamp lopen.

maandag, november 28, 2005

De zolder (2)

Een foto van m'n zolder:














.

zondag, november 27, 2005

De zolder (1)

"Uit stof en as zijt ge ontstaan, en tot stof en as zult ge wederkeren." Een zinnetje dat afgelopen weekend dikwijls door m'n hoofd ging. Niet dat ik een pilarenbijter ben, of een asceet die urenlang op z'n eenzame zolderkamertje aan bijbelexegese doe. Neen, ik zat gewoon in m'n eentje op zolder, maar dan wel tot over m'n oren in het stof. En dat mag je gerust letterlijk nemen. In m'n haar, m'n neus, m'n mond, tussen m'n tenen, in al m'n kleren (en ja, echt in àl m'n kleren)zat superfijn, roetzwart stof. Achteraf heb ik exact vier keer m'n mond moeten spoelen vooraleer het water geen grijs kleurtje meer had, moest ik zes maal m'n handen wassen vooraleer ik ze proper kreeg, en heb ik ettelijke zwarte vlekken in m'n zakdoek gesnoten. Doel van mijn missie: m'n zolder stofvrij maken om hem later te kunnen isoleren. Nu, vijf suiker-'balen' (of wat is het correcte woord voor van die stevige geweven zakken, ideaal voor een zakkenloop)van 50 kg verder ligt er nog steeds heel wat stof op me te wachten. Maar ik ben toch al zo ver dat ik het nu bijeen kan beginnen vegen met een handborsteltje, terwijl ik afgelopen weekend gewoon hele vuilnisblikken vol zo van de 'vloer' moest scheppen. Een mens moet 't leven toch altijd positief blijven bekijken he, ondanks al dat stof en as...

woensdag, november 23, 2005

Gent-Antwerpen 14-12

De doorlooptijd van een bouwdossier, of, met andere woorden, de tijd die een gemeente nodig heeft om haar bevallige ja-woord of een keiharde njet te geven op een bouwaanvraag, is het afgelopen jaar sterk verminderd. In Antwerpen had een ambtenaar in 2000 121 dagen nodig voor wat hij of zij nu in 41 dagen afhaspelt. In Oost-Vlaanderen lukte het toen al in 89 dagen, nu in 34. Lees je er de beleidsbrief van Van Mechelen grondig op na, dan valt echter op dat er afgelopen jaar wel een duidelijke stagnatie is in Antwerpen (van 34 dagen naar 34 dagen, niet echt een spectaculaire verbetering dus, tenzij je er een verklaring van een Antwerpenaar bij krijgt), terwijl de Gentse ambtenaren hun versnelling dolenthousiast aanhouden: van 50 dagen vorig jaar, naar 'amper' 34! Een verbetering van 32 %! Wie doet hen dat na?

dinsdag, november 22, 2005

Gedaan!

Hoog tijd voor alweer een 'gedaan!'-lijstje:
-wasplaats de vierde en laatste laag verf gegeven (excl voorstrijklaag)
-radiator geïnstalleerd in de keuken en de living
-keukenkasten en toebehoren geleverd
-radiatoren, ketel en toebehoren geleverd (neen, wij kunnen niet toveren, deze opsomming is niet chronologisch)
-geplamuurd
-leiding voor transfo getrokken
-verwarmingsbuizen gelegd naar collectoren
-deurwaardersbrief voor marginaaltje terug naar post gebracht

maandag, november 21, 2005

Schietgebedje

winterlandschap in Roemenië, en daar blijft het best
Liefste weergoden- en godinnen,
Zouden jullie dit jaar de winter enkele graadjes warmer willen houden alstublieft? Ik ben een arm verbouwstertje, de hoofdkraan van m'n waterleiding is geblokkeerd en op verwarming is het voorlopig nog even wachten (hoewel er al hard aan gewerkt wordt hoor). En met die opwarming van de aarde waarvan overal sprake is, zal er niemand vreemd van opkijken.
't Is gewoon ons geheimpje, okee?
Dank bij voorbaat om m'n waterleiding te behoeden van de vriesdood!

woensdag, november 16, 2005

Feest!

Af!
Het is zover: de allereerste ruimte in m'n huisje die als 'af' kan worden bestempeld is een feit! Het is m'n toilet geworden, de kleinste kamer, maar ook die van het grootste belang. Nu ja, het begrip 'af' moet je wel een beetje ruim interpreteren, want de deur staat nog in haar blootje te wachten op een verfjasje. Maar een beetje architectuurfilosoof begrijpt wel dat een deurgat eigenlijk een tussenruimte is (das Zwischen zoals dat met een duur woord heet). En dus niet bij het toilet hoort. Voila, dankzij de architectuurtheorie is mijn toilet bij deze dus 'af'.

Dank je wel, lieve buren, voor de hartelijke opvang bij noodgevallen.

maandag, november 14, 2005

Zaterdagavond

Afgelopen zaterdagavond had ik afgesproken met D., om zoals intussen al enige tijd een traditie is, nog eens samen 't stad in te duiken. D. zou tegen zeven uur naar m'n huisje komen, en klokslag 18.30u was ik net klaar met een verfklus. Te weinig tijd om wat nieuws te beginnen dus - rekening houdend met een beetje 'omkleedtijd' - en te veel tijd om gewoon op m'n luie gat op de trap te gaan zitten - ik heb nog geen verwarming. Het ideale gaatje tussenin de gestage loop der tijden en de snelle mensenwereld om even naar een bankautomaat te wandelen om voldoende proviand in te slaan voor een avondje richting centrum. Omdat ik niet zeker wist of ik D. onderweg niet al zou aantreffen, doofde ik alle lichten en sloot ik de boel maar af.
Zowat 20 minuten later, even voor zeven, was D. nog steeds niet te bespeuren, dus besloot ik maar weer m'n werf op te duiken. 't Was niet echt een temperatuur om in je truitje gewoon wat op straat rond te hangen, en met mijn babyface zouden mensen wel al eens kunnen denken dat ik een losgeslagen jongere ben, op zoek naar een vroemtuig om me te verwarmen. Soit, ik dus terug binnen.

De sleutel in het slot, klink omhoog en binnen. Drie stappen verder, de donkere gang in, en dan naar rechts. Twee stappen verder, slalommend tussen de plekjes waar de waterkoker en een oude klokradio zouden moeten staan. De hoofdschakelaar van de elektriciteitskast terug omhoog gezet. Opnieuw twee stappen achteruit, weer naar links, de gang op. Zes stappen verder, de deur naar de keuken opengedaan. Twee stappen vooruit, tot in het midden van de kamer. In de duisternis op zoek naar de enige nog resterende lichtschakelaar, die middenin de kamer van het plafond naar beneden bengelt. Zachtjes de elektriciteitsdraad tussen m'n vingers voelen glijden, tot ik het einde vast heb. Een druk op de knop en...

Plots een witte schim langs het raam zien schieten, een harde klap tegen de achterdeur...

Na een korte huppel van m'n hart heb ik vlug het licht in m'n achterbouw doen branden - niks te zien in de tuin - vlug de mijnwerkerslamp op de eerste verdieping doen branden in de stekker, en de trap op naar boven - weer niks te zien in de tuin - vlug het raam open om te luisteren naar m'n tuintje - niks dan de gewone buurtgeluiden: een tram, een turk, een kind,...

Ik kan niks anders bedenken dan dat ik één of andere poes die m'n venstertablet net had opgezocht voor een dutje de daver op het lijf heb gejaagd. Hoewel ik nog maar één keer een poes heb gezien in de buurt, en dat was een donkere schildpad. Wat voor beest het ook was, we staan in elk geval wel quitte, met allebei een verkorting van ons leven als gevolg van deze ongewilde ontmoeting. Maar hij of zij is gewaarschuwd: Hulla en Baloo komen er aan!

dinsdag, november 08, 2005

Gedaan!

Dankzij gigantische versterking dit weekend zijn volgende klusjes alweer geklaard:
- behangpapier op de slaapverdieping allemaal afgeweekt
- het pleisterwerk aan de onderzijde van de trap naar de slaapverdieping weggehaald
- de structuur van de muren van de vroegere inbouwkasten weggehaald
- naar het containerpark geweest
- alle vloeren geveegd en zo veel mogelijk vrij gemaakt
- elektriciteitsleidingen gelegd op de slaapverdieping
- het laatste stukje dat nog resteert van de achterste schouw, van de zoldervloer tot boven het dak, dichtgemaakt
- spijkers uit de draagstructuur van het plafond van de keuken getrokken waar vroeger een vals plafond aan hing (en dat waren er héél wat)
- de gyproc-wanden in de berging ingestreken met 'voorstrijkmiddel', zoals dat zo mooi heet (terwijl het er eigenlijk uit ziet als met water verdunde melk)
- de eerste verflaag in m'n toekomstig WC'tje aangebracht

maandag, november 07, 2005

Vraagstuk

Vorige week was het in verschillende kranten te lezen: weldra zullen jonge moeders (en vaders?) wellicht de pampers van hun spruiten (of was het omgekeerd) apart moeten houden van het overige afval. Kwatongen beweren dat het proefprojecten in vooruitstrevende steden zoals Dendermonde waren die onze politieke leiders overtuigden van het grote potentieel van deze nieuwe recipiënten. Maar we moeten er geen doekjes om draaien: volgens mij waren ze gewoon al die groene, rode en zelfs blauwe vuilniszakken die ons straatbeeld teisterden beu. De maatregel zou bovendien niet alleen de afvalberg moeten doen inkrimpen, het zou ook een 'enorme' besparing moeten opleveren. Een kakzak zou namelijk slechts 50 cent kosten (zou de gelijknamige rapper zich bewust zijn geweest van z'n mogelijke equivalent bij de keuze van z'n naam?). Tijd dus voor een rekensommetje.
Wil je milieubewust leven en dus sorteren, dan heb je nodig:
a) een PMD-zak: 1/4 m² grondoppervlak nodig
b) een GFT-box: 1/2 m² grondoppervlak nodig
c) een KGA-milieubox: 1/4 m² grondoppervlak nodig
d) plaats voor alle KGA dat niet in de milieubox kan wegens 'te groot' of omwille van 'niet open te krijgen': 1/4 m² grondoppervlak nodig
d) een glasrecipiënt, stevig, niet te zwaar en afsluitbaar: 1/4 m² grondoppervlak nodig
e) een kartonnen doos voor papierafval: 1/4 m² grondoppervlak nodig
f) een doosje voor lege batterijen: 1/10 m² grondoppervlak nodig
g) een composthoop, liefst met twee kippen er bij: 10 m² buiten (te vermenigvuldigen met 10 voor wie naast Michel Vandenbossche woont)
en 10 m² binnen in tijden van ophokplicht
h) een restafvalzak, 1/4 m² grondoppervlak
i) een kakzak, 1/4 m² grondoppervlak (afhankelijk van de productie)
j) een afvalkalender met legende, om te kunnen onthouden wat waar wel of niet in mag: 1/1000 m²

Totaal: zo'n 30 m². Liefst in open lucht uiteraard, gezien de niet te versmaden luchtjes die, bijvoorbeeld een pamper-, zak kan verspreiden als je hem moet zien vol te krijgen vooraleer je hem aan Ivago toevertrouwt. Gerekend aan amper 200 €/m² grond - een peulschil in het Gentse - kost je dat dus als Gentenaar al gauw 6000 € of 240.000 BEF. Als je dan weet dat je voor een huis in Gent doorgaans al gauw een miljoen oude BEF meer betaald voor een beetje buitenruimte, heb je wel al een fikse rekening van 1.240.000 BEF.

Groene ideeën ok (ik kijk al uit naar m'n eerste lekkere échte kippe-eitjes om heerlijk eigele pannekoeken mee te maken), maar omwille van 'besparingen'?

donderdag, november 03, 2005

Dilemma

De douche aan de korte zijde van het bad (met een plexi 'deurtje', joehoe; niet languit liggend aan de kraan kunnen, bwa),
of aan de lange zijde (met een douchegordijn aan m'n poep geplakt als ik de zeep moet oprapen, bwa; maar wel met twee kunnen douchen, joehoe)?

woensdag, november 02, 2005

Gent - Antwerpen 13-12

Alweer een match Gent-Antwerpen, die deze keer eindigde met gelijkspel: 1-1.
In Gent is vanavond namelijk alweer een gaslek opgedoken, waarmee Antwerpen terugkomt op dezelfde hoogte als Gent. In Antwerpen echter zijn er dan weer andere zaken met een geurtje aan. Gelukkig maar, kan je zelfs concluderen, dat onze Antwerpse buren gespaard bleven van gaslekken. Als iedereen er het voorbeeld van de politie zou volgen, kon de bevolking er niet eens gealarmeerd worden door de indringende stank van gas! Aja, met al dat poeder in hun neus.

dinsdag, november 01, 2005

Verlof

Rara, wat heb ik niét gedaan tijdens mijn elf dagen durende 'bouw'-verlof?

1) twee dagen ziek op de zetel gelegen
2) één dag onderweg geweest voor een evenement dat amper een uur duurt
3) bijna een hartaanval gekregen door iemand plots een hartaanval te zien krijgen
4) de eeuwenoude stad Medina heropgebouwd en me er en passent de grootste en invloedsrijkste paleizen van toegeeïgend
5) samen met Tuinkabouter twee dagen lang een eerder gemaakte fout in m'n huisje hersteld
6) m'n toekomstige kleinste kamertje geverfd
7) een volledige dag NIET gewerkt (noch voor de job noch voor m'n huisje) en écht vakantie genomen, zij het dan wel in het gezelschap van een architect en twee mede-Bouworde-'rs
8) uitgeslapen
9) een halve dag gedaan over het afweken van 2 m² behang
10) dagenlang gepleisterd in een ruimte van 3 op 2 m
11) steenpuin opgeruimd