vrijdag, september 30, 2005

Vraagstukje

Marginaaltjes oplossing voor berging
Stel je hebt twee identieke kasten van 1 m breed en 1,5 m hoog. Je zet de ene kast op de andere kast. Je vult beide kasten met handdoeken, ondergoed, tandpasta,...
Wat gebeurt er met de onderste kast? Of kan iemand die het ooit geprobeerd heeft het uberhaüpt nooit navertellen?

donderdag, september 29, 2005

Morgen


Nog één keer slapen en ik mag om m'n nieuwe vroemtuig!
En nog één keer slapen en ik kan m'n huisje nog 'ns zien!
Ik wou dat 't al weekend was!

woensdag, september 28, 2005

Gent-Antwerpen 12-11

Eerder deze week maakte Bert Anciaux de verdeling van het cultuurbudget bekend. Antwerpen krijgt de verhoopte geldhoop voor hun Museum aan de Stroom, Gent moet het met 'amper' 20 miljoen € doen. Dit betekent dat het Forum, de megalomane natte droom van Gerard Mortier, serieus zal moeten inkrimpen. Het Forum moest een gigantisch complex worden dat een plaats zou bieden aan rockmuzikanten, operadiva's, symfonische orkesten, theatergroepen van de plaatselijke toneelgroep tot de Wooster Group, would-be-filmmakers en alles dat zichzelf min of meer 'artiest' kan noemen. Maar vooral belangrijk was de kostprijs. Als Brugge een mastodont kan zetten van 1 miljard BEF, dan moest Gent maar uitpakken met een gebouwpje van 2 miljard BEF. Een deel zou komen van het Gewest, een deel van de provincie, een deel van 't stad. Niks kost te veel om die vermaledijde concertzaal toch maar een tuinhuis te laten lijken in het aanschijns van dat enige echte Gentse Forum, was zowat de redenering van mensen als Gentse schepen van cultuur Sas Van Rouveroij (VLD), Mortier en andere beslissers-over-andermans-centen.
foto: hullabalooDat daarvoor bovendien het prachtige, unieke Wintercircus zou moeten bezwijken, was voor hen even belangrijk als het van de ontbijttafel vegen van enkele broodkruimeltjes voor je een verjaardagscadeautje openmaakt.

Maar zo'n Forum komt er dus niet. Wel zijn er centen voor een alternatieve, meer bescheiden versie ervan. Zo kan het Forum de perfecte adrenalinestoot worden voor nóg meer cultuur in Gent, voor net die vormen van creativiteit die nog geen plaats hadden in Gent, voor een katalysator om tot een echt cultuurnetwerk te komen. Zo heb je de voordelen van een veelheid aan cultuurspelers die elk hun eigen ding doen, de ene al wat commerciëler, de andere al wat eigenzinniger. En ook de voordelen van een gecentraliseerd instituut, dat meer mogelijkheden en zeggingskracht biedt dan één klein miezerig gezelschapje dat moet opboksen tegen Kafkaanse bureaucratie. Wie het allemaal graag iets concreter vertaald ziet, moet zich maar eens in de diepste krochten van het Plateaugebouw wagen, om er prof Pinxten op te zoeken.

En zo is er misschien dus toch nog hoop voor het Wintercircus. En voor de Gentse belastingbetaler. En voor de ware cultuurliefhebber. Van Rouveroij en Mortier, eat your heart out!

Foto: Hullabaloo

dinsdag, september 27, 2005

Door het dak

Afgelopen weekend dit zicht opgemerkt in m'n huisje, op enkele dakpannen na gescheiden van een wolkeloze hemel...

vrijdag, september 23, 2005

Gent-Antwerpen 11-11

In Antwerpen is de prijs van de woningen gedaald ten opzichte van vorig jaar, terwijl in de rest van België, waaronder Gent, de prijzen gestegen zijn! Gent wint dus aan populariteit, terwijl Antwerpen moet inboeten! Hehe!

Dilemma

wordt het dit?Eén van de vele keuzes die ik moet maken is, naast muren die wel of niet afgebroken worden, deuren die al dan niet gerecupereerd worden, vloeren die uitgebroken moeten worden of niet, ook gewoon de kleur van de keukenkasten.
Momenteel ligt er in mijn would-be-keukentje een prachtig interbellumvloertje met bordeaux kwadraattegeltjes met blauwe ruit en gele driehoekjes rondom. KLinkt kitsch, maar ik ben er helemaal weg van. De muren zou ik graag in bijpassende geeltint verven, kwestie van de zon een beetje in huis te brengen. Het buiten- en binnenschrijnwerk is momenteel allemaal wit. Blijft dus de vraag in welke kleur ik de keukenkasten zou willen: geel of wit?

Tuinkabouter zegt: blauw.

woensdag, september 21, 2005

Marginaaltje

één van de vele rommelhoekjes van MarginaaltjeDat ik daar niet aan gedacht heb...

dinsdag, september 20, 2005

Knoeien

Dit weekend heb ik een poging gedaan gyproc netjes af te werken. Zoals steeds wou ik om te beginnen even de verpakking consulteren, kwestie van ieder product netjes te gebruiken zoals het helemaal hoort. Wat blijkt? Op de mooi gestructureerde verpakkingen staat telkens onder het titeltje 'Instructies': 'Raadpleeg het Gyproc Doe-boek.'

Resultaat: volgend weekend mag ik een en ander retoucheren. En dat terwijl ik flink mijn best had gedaan om alles afgewerkt te krijgen. Of maw, dat ik ook de héle boel opnieuw onder handen mag nemen. Grmbl.

maandag, september 19, 2005

Gent-Antwerpen 10-11

De geiser van Marginaaltje
Vera Dua wil, na de berichten over het gigantische aantal onbewoonbare huizen in Gent, een Woonurgentiefonds oprichten. Dat moet Gent de nodige middelen geven om renovatiepremies te verhogen en versneld stadsontwikkelingsprojecten op te starten in de volksbuurten. De centen moeten komen van het financieringsfonds van de Vlaamse regering voor grote werken, zoals deze aan de ring in Antwerpen. En die zijn toch voorbij,...!
Waarmee Gent z'n achterstand deels inhaalt.

donderdag, september 15, 2005

Vandaag gelezen in de Humo-Uitlaat: 'De hele wereld hoopt op een goede afloop in New Orleans.'

'k Hoop op hetzelfde in m'n huisje, met al dat regenweer!

En in Antwerpen?















In de Gentse volksbuurten blijkt zo'n 50 tot 70 % van de woningen eigenlijk onbewoonbaar te zijn. (Zo bleken in de Brugse Poort 500 van de 700 onderzochte huizen niet te voldoen. Van andere wijken werden geen cijfers bekend gemaakt). En dan zijn ze nog niet eens bij mij geweest!

woensdag, september 14, 2005

Candlelight-dinner

















Koken op zonne-energie, het kan blijkbaar voor 150 €. Wie me zo'n ding kan bezorgen, wil ik best wel belonen met een romantisch etentje ten huize Miet!

dinsdag, september 13, 2005

Tip

Hoe stel je je globaal eisenprogramma voor architect en aannemer op? Wat zijn de valkuilen? Hoe kan je je project faseren en financieren? Je maakt kennis met verschillende bouwstijlen en leert hoe je met een goede planschikking met minder m² toch meer comfort bekomt. Welke werken kan je zelf doen? Wat zijn de meest voorkomende bouwfouten?
Op deze vragen kan je dankzij dit initiatief van Dialoog vzw ism Stad Gent een deskundig antwoord krijgen op 6 en 13 oktober in het Gents Ecologisch Centrum.

Deelnemen kost 20 € en 7 uur tijd ter plaatse, waarbij je de hele rimram moet aanhoren. Waarom zetten ze die info nu niet gewoon gratis en voor niets op hun site? Dat vergt minder inspanning voor hen, bereikt meer mensen, vraagt geen lokaalhuur, kost geen drukwerk...

Gesubsidieerde instanties, 'k heb daar nooit echt de logica van gesnapt.

maandag, september 12, 2005

Always look on the bright side of life! (5)

pechNa mijn drieste avonturen met GVR, de auto van Tuinkabouter, is nu ook mijn eigenste bolhoed erin geslaagd om me de stuipen op het lijf te jagen. Na twee jaar vrijwel probleemloos rondsnorren kreeg hij de afgelopen maand op zijn gezegend leeftijd van 15 jaar achtereenvolgens een kapotte waterafvoerleiding, kapotte schokdempers achteraan links én rechts, een kapotte vering vooraan links, een zéér dunne brose vering vooraan rechts, een doorroeste ophanging achteraan links én rechts, versleten banden, en sedert vanmorgen ook nog een platte band...
Tijd dus voor ander én beter. 'k Heb van de nood dan maar een deugd gemaakt. Deze ochtend heb ik m'n bolhoed voorgoed achtergelaten bij m'n garagist, en een ander vroemtuig aan de (trek-)haak geslagen.
Nu maar hopen dat hiermee eindelijk een eind komt aan de autoperikelen...

woensdag, september 07, 2005

Goede vooruitzichten

joepie, verlof!
Vanaf vanavond laat ik het internet gedurende enkele dagen voor wat het is. Tot maandag!

Gent-Antwerpen 9-11

Antwerpen doet opnieuw een oproep aan haar inwoners om een klimaatwijk te vormen. Hierbij gaan een aantal bewoners van een wijk een weddenschap aan om op 6 maand tijd hun energieverbruik 8 % te doen dalen. Zoals ik al zei: opnieuw. Het gaat deze keer dus om de tweede editie. Ook in Gent bestaat het concept van de klimaatwijken al langer, met name sinds 2003. Voor zover ik er van op de hoogte ben, ging het echter om een eenmalig initiatief, wat betekent dat Antwerpen vooroploopt door als eerste te gaan voor een 'sequel'...

dinsdag, september 06, 2005

Verrassing!

Dit weekend een buitengewoon aangename verrassing gekregen! Na een minder geslaagde zaterdag met allerlei rompslomp hoopte ik dat ik zondag toch eindelijk eens een stapje vooruit zou kunnen geraken in m'n huisje. En dat is meer dan gelukt! Ik kreeg namelijk onverwacht bezoek van Moeke Miet en Ma(k)ker.
Gevolg: tegen zondagavond stond dit op het 'done'-lijstje:
-ondergrond van de bergingvloer geëgaliseerd
-twee muren in puin gehakt
-steenpuin van diezelfde muren opgeruimd
-ex-beerput opgevuld
-stenen netjes op een strategisch plekje gestapeld, klaar voor de container
-deur geverfd
Bovendien betekent dit dat ik nu, in plaats van twee kleine kamers, een overloop en een 'rommelkot', gewoonweg een living heb! Joehoe!

maandag, september 05, 2005

Architecten aller landen verenigt u!

Architect: Will Alsop, lid van de Gang of Four
Leve de Gang of Four!
(en co)!

Wie volgt er hun voorbeeld in Gent? Dirk Coopman? Johan Baele? Nog kandidaten?

Doe-het-zelf


Dit weekend naar de Gamma geweest, zo'n 60 € in ontvangst genomen en naar de Hubo gegaan om inkopen te doen.

vrijdag, september 02, 2005

Doe-het-zelf

wegens succes wordt de fotoreeks voortgezetZoals je al eerder kon lezen, kocht ik me dit weekend allerlei spullen uit de categorie 'sanitair', zoals een kraan, een handwassertje, een sifon, en een opzetstuk dat de sifon netjes moet afsluiten. Het was een hele opdracht al die dingen bij elkaar te vinden, want wat past er nu precies op welk stukje? Voor een leek in 'pompbakken aansluiten' als ik een moeilijke opdracht. Gelukkig was er voldoende winkelpersoneel om professioneel advies in te winnen. Dacht ik. Maar wat blijkt nu?

Geen enkele van die aankopen blijkt exact te voldoen, terwijl de winkelbedienden toch bij hoog en bij laag beweerden dat het wel zo was! Een kraantje voor koud water blijkt voor koud én warm water te dienen ("dat is toch voor enkel koud water he meneer, want dat ziet er uit als een mengkraan maar 't staat bij de koudwaterkranen?" "jaja, zonder probleem!" ,
de afschermkap blijkt niet op de lavabo te passen hoewel ze samen in 't rek stonden ("meneer, wil je eens kijken, dat past daar toch bij he?" "nee, 't is die die ernaast staat op 't rek die je moet hebben, deze hier",
de sifon blijkt een te kleine diameter te hebben ("meneer, is dat deze sifon, zo eentje van 40 diameter die hierbij moet?" "nee, dat moet eentje van 32 zijn, deze hier!"). En nu blijkt dus we het telkens toch zelf bij het rechte eind hadden, en dus het foute advies kregen!

Voor de volledigheid vermeld ik ook even enkele 'precedenten':
* In diezelfde winkel moesten we maar liefst 30 minuten wachten tot iemand ons aan gipsplaten kon helpen die NIET beschadigd waren (en die waren erg zeldzaam in de gigantische, wél bereikbare stapel)
* Nog in diezelfde winkel stonden 12 flessen herbiciden in het 'snelverkoop'-hoekje voor 2,5 €. Gelukkig merkte een potentiële koper bij het passeren van de kassa nog net op dat de cassière toch gezwind de volle 12 € aanrekende. Tegenreactie van achter de kassa: "Oei, dat moet iemand per ongeluk in het snelverkoophoekje gezet hebben, dat is dan 12 € meneer".
* Bij een vraag ivm de aankoop van een boor: "Ah, meneer, koop die boor gewoon en probeer eens he! En als 't niet werkt dan kom je ze gewoon terugbrengen he." "Ah, nemen jullie spullen terug die al eens gebruikt zijn?" "Neen, je zal dan gewoon een andere moeten kopen, he!"
* En zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan...

Zelfs in het zoeken van productinfo geldt dus 'doe-het-zelf'

Moraal van het verhaal: KOOP NIET BIJ GAMMA IN (NOORD-)GENT!!!

donderdag, september 01, 2005

Vraagstukje

op verzoek, 'n 'iet wijf'Zonet een site ontdekt waar je kan laten berekenen hoeveel je badkamer zal kosten bij een verbouwing of nieuwbouw. 't Is er wel eentje van Nederlandse makelijk. Met welke coëfiiciënt zou je dan moeten vermenigvuldigen om tot een Belgisch resultaat te komen? Of maw, wat zou er 'geleend' zijn in de gemiddelde Nederlandse badkamer? 't Toilet? Een lavabootje? Of de hele rimram? (dacht trouwens dat die kezen allemaal huurden?!)